Wielu z was kiedyś musiało się spotkać z sytuacją, gdy wieczorem po ciężkim dniu chcieliście zjeść coś pysznego i pożywnego. A może kebab? Proste danie, które nasyci każdego. Przedstawimy ci jak zrobić kebaba w domu krok po kroku!
W tym artykule dowiesz się:
- Co to kebab i skąd pochodzi to danie
- Jakie są najlepsze składniki do kebaba
- jak zrobić kebaba w domu
Kebab – co to jest i skąd pochodzi?
Każdy z nas kojarzy lub chociaż raz słyszał o kebabie od znajomych. To co wielu z nas kojarzy jako kebab jest typem potrawy pochodzącej z Turcji. Istnieje wiele różnych rodzajów tego dania – to tak trochę jak u nas z pierogami: mamy pierogi ruskie, na słodko lub z mięsem itd. Kebab posiada ponad dwadzieścia odmian (m.in. İskender kebabı, Adana kebabı czy şiş kebabı). Warto zaznaczyć, że jeśli chcemy wiedzieć jak zrobić kebaba w domu to trzeba wiedzieć o jaki dokładnie typ nam chodzi. W Polsce zazwyczaj chodzi nam o “Döner kebab” (po turecku “obracające się pieczone mięso”).
Początkiem kebabu były stosy mięsa pieczonego na poziomym rożnie w XVII wiecznym Imperium Osmańskim, z którego było skrajane. Sposób w jaki kojarzy pieczenie kebabu został wprowadzony w połowie XIX wieku. Natomiast danie to jako fast food zyskało popularność w latach 50. XX wieku i od tamtego czasu dalej cieszy się ogromną popularnością.
Jak zrobić kebaba w domu – przepis
Nasz przepis na domowy kebab został dokładnie przemyślany i mamy nadzieję, że zasmakuje tobie. Nie będziesz potrzebować odpowiedniego rożna, czy mieszanki przypraw. Mimo tego kebab z tego przepisu i tak będzie smakować wyśmienicie.
Zacznijmy od składników jakie będziesz potrzebować:
- 600 g udek z kurczaka bez skóry i kości
- 300 g gęstego jogurtu najlepiej greckiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka łagodnej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- sos czosnkowy
- ćwiartka białej kapusty np. młodej
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 zielony długi ogórek
- 1 czerwona cebula
- Najpierw zacznij od marynaty – wymieszaj jogurt z bardzo drobno pokrojonym czosnkiem, papryką, cynamonem, kolendrą, kminem, koncentratem pomidorowym oraz solą i pieprzem. Postaraj się dokładnie wymieszać marynatę i potem zanurz w niej mięso i zostaw w lodówce na ok. 2 godziny a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie smakować jeszcze lepiej intensywniej.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni Celsjusza ustawiając jednocześnie funkcję grilla. Mięso nabij na szpadki do szaszłyków oraz obłóż naczynie, w którym będziesz piec folią aluminiową. Ułóż na nim kurczaka i piecz go 30 min. Dzięki szpadkom będzie znacznie łatwiej obrócić mięso co musisz zrobić w połowie pieczenia.
- Następnie zajmij się warzywami – pokrój je w małe kawałki, które będziesz w stanie spokojnie zjeść jednym gryzem. Po upieczeniu mięso również pokrój w podobne małe kawałki.
- Tortille wrzuć na patelnię, najlepiej tak aby mogła płasko leżeć na całej powierzchni. Jak już się troszkę podgrzeje to dodaj warzywa, mięso oraz na koniec sos czosnkowy.
- Zwiń tortille w rulon zawijając ją jej spód do środka tak, żeby nic nie wypadało podczas jedzenia. Jeśli nie posiadasz tortilli to również na spokojnie możesz przełożyć wszystko na talerz i tak zjeść swojego kebaba.
Najlepsze składniki do kebaba
Jak już wiesz jak zrobić kebaba w domu to pewnie zastanawiasz się teraz jakie są najlepsze rzeczy do zrobienia go? W kwestii mięsa my najbardziej polecamy udka z kurczaka, pozostają soczyste nawet po długim pieczeniu oraz są bardzo miękkie. Dobrą opcją jest również wołowina, która po odpowiednim upieczeniu będzie znacznie miększa niż kurczak. Jeśli chodzi o warzywa to w tej kwestii nie ma złego wyboru. Do zrobienia kebaba można użyć jakie chcecie warzywa, można pójść zarówno w stronę większego ognia z ostrą papryczką jak i w stronę bardziej klasyczną z typowi warzywami jak cukinia, ogórek i pomidor.
Mamy nadzieję, że nasz artykuł okazał się pomocny i już wiesz jak zrobić kebaba w domu. Życzymy ci smacznego i wielu wspaniałych pomysłów na przygotowanie go tak aby smakował jak najlepiej!
Zobacz także: Jak zrobić pizze w domu? – kilka prostych rad i przepisów