Jesteś początkującym kucharzem? Zastanawiasz się jakiego przepisu nauczyć się teraz? A może by tak nauczyć się jak upiec chleb w domu? Z pewnością piekąc chleb zaskoczysz najbliższych i będziecie mogli razem spędzić miłe chwile przy stole przy domowym bochenku chleba.
W tym artykule dowiesz się:
- Czym charakteryzuje się chleb pszenny, żytni i razowy
- Jak wyrobić ciasto na chleb
- Jak upiec chleb, aby uniknąć ewentualnych komplikacji podczas pieczenia
Zobacz także: Domowe bomby aromatyczne – jak suszyć grzyby w domu
Chleb pszenny, żytni czy razowy? – który wybrać najlepiej?
Chcąc spróbować swoich sił robiąc chleb domowy należy się najpierw zastanowić – “jaki ja chleb chce upiec?” Jest to zasadnicza kwestia na jaki się zdecydujemy, gdy zastanawiamy się jak upiec chleb w domu, ponieważ każdy robi się troszkę inaczej. My proponujemy początkującym spróbować jednego z tych chlebów: pszenny, żytni lub razowy.
Chleb pszenny jest jednym najpopularniejszych rodzajów chleba. Do jego wypiekania używa sie białej mąki pszennej, najlepiej typ 00. Jest on prosty do zrobienia i jak każdy chleb nie wymaga dużo składników. Ciekawe jest to, że chleb pszenny jest bardzo dobry jeśli posiadamy problemy z żołądkiem z uwagi na to jak bardzo lekkostrawny jest oraz jego neutralny smak pozwala nam przygotować ten chleb w jakikolwiek sposób chcemy – na słodko, słono lub nawet pomiędzy.
Chleb żytni charakteryzuje się tym, że jest robiony z różnych proporcji mąki żytniej. Jest on znacznie bardziej bogatszy w błonnik i również ogólnie bardziej odżywczy niż pszenny chleb. Wynika to ze sposobu wypiekania i rodzaju mąki. Co ciekawe, z zasady ciasta na chleb żytni nie wyrabia się tylko miesza się do połączenia wszystkich składników.
Chleb razowy to chleb wypiekany z pszennej, żytniej lub mieszanej mąki razowej. Ta ostatnia to mąka, wyprodukowana poprzez jednokrotne zmielenie ziaren tak aby zostały w niej otręby i powstało ciemniejsze zabarwienie niż zwykłą biała mąka pszenna. Jest to właściwie najbardziej odżywczy chleb z trzech, które przedstawiliśmy. Co ciekawe, jest on również prawdopodobnie najprostszym do zrobienia.
Czas do roboty – czas na ciasto
Ciasto na chleb jest z zasady proste do zrobienia – niezależnie na jakie się zdecydujesz. Jest to dalej jednak pierwszy krok do nauczenia się jak upiec chleb w domu. Zacznijmy więc od pierwszego.
Ciasto na chleb pszenny jest robione z oliwy, mąki pszennej typu 00, ciepłej wody, drożdzy oraz szczypty soli i cukru. Oto dokładna gramatura:
- ok. 2,5 szklanki mąki pszennej typu 00
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suchych drożdzy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Składniki należy wymieszać w misce, a następnie wyrobić. Najlepiej jest to zrobić rękoma lub jeśli masz to mikserem z hakiem do ciast. Kiedy ciasto zmieni się w mocną kulę to znaczy, że ciasto jest dobrze wyrobione. Wtedy wystarczy już tylko przełożyć ciasto do jakiejś większej miski, przykryć je i zostawić gdzieś w temperaturze pokojowej aby wyrosło, ok. 1 h 45 min. Potem ciasto trzeba przełożyć do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia aby chleb nie przywarł do formy i upiec nasz chlebek.
Ciasto na chleb żytni jest – jak pewnie się spodziewasz – bardzo podobne do ciasta pszennego za wyjątkiem użycia dwóch dodatkowych składników. Najważniejsze to użyć innej mąki – żytniej a najlepiej dwóch jej typów. My polecamy użyć mąk żytnich pełnoziarnistej typu 2000 oraz jasnej typu 720. Gramatura na chleb żytni wygląda następująco:
- 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ. 2000
- 1 szklanka mąki żytniej jasnej typ.720
- 1,5 szklanki lekko ciepłej wody
- 1 saszetka zakwasu żytniego suszonego/ok. 50 g domowego zakwasu
- 1 saszetka drożdży suszonych instant/ok. 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
Reszta pracy jest taka sama jak przy chlebie pszennym z wyjątkiem faktu, że ciasta nie wyrabiamy tylko mieszamy do połączenia składników.
Chleb razowy jest jak już wspominaliśmy prawdopodobnie najprostszy do zrobienia z tych trzech. Wymaga on tylko połączenia składników a dokładne wymieszanie ich nie jest aż tak wymagane już. Gramatura na ciasto razowe prezentuje się tak:
- 500 g mąki pszennej razowej typ. 2000
- 2 szklanki wody
- mała saszetka drożdży instant
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- 100 g pestek i/lub nasion
Dalsze kroki są identyczne jak w kwestii chleba żytniego.
Sztuka pieczenia ciasta – czyli co zrobić żeby chleb nie pękł?
Gdy masz już gotową foremkę z ciastem na chleb twojego wyboru, jedyne co ci pozostało do zrobienia to upiec go. Jak jednak go upiec, żeby uniknąć opadnięcia chleba lub pęknięć? Najważniejsze w kwestii co musisz wiedzieć w kwestii jak upiec chleb w domu to pozwolić swojemu cieście wyrosnąć najbardziej jak tylko może, wtedy podczas pieczenia nagle ne urośnie i nie pęknie, oraz pamiętać aby wyłączyć górne grzanie na początku pieczenia chleba. Dlaczego? Otóż termoobieg bardzo często wysusza ciasto, najlepiej więc rozpocząć pieczenie od dolnego grzania a górne włączyć troszkę później.
Mamy nadzieję, że dzięki temu artykułowi już będziesz wiedzieć jak upiec chleb w domu i życzymy wielu wspaniałych chwil przy wspólnym domowym posiłku przy, którym oczywiście nie może zabraknąć chleba. Nie ważne jaki chleb postanowisz upiec polecamy przeczytać nasz artykuł: Jak zrobić czarny czosnek w domu i do czego się go używa?, który jest o jednym z lepszych smarowideł na chleb – czarnym czosnku.